home
KUNSTENAARS
FIONA TAN - HANS OP DE BEECK - DE RIJKE / DE ROOIJ - WIM WAUMAN - FRANCISKA LAMBRECHTS / HONORE D'O ORLA BARRY / RUI CHAFES - MESSIEURS DELMOTTE - SVEN AUGUSTIJNEN - ROB JOHANNESMA - ELS  DIETVORST JEF GEYS  -  ELSKE NEUS
ORLA BARRY
° 1969, Ierland

Recente solotentoonstellingen
2000 Across an Open Space, Londen, Camden Arts Centre
2001 Unsaid (met Rui Chafes), Porto, Galeria Canvas
2002 Foundlings, Brussel, Argos – Dublin, Temple Bar Gallery

Recente groepstentoonstellingen
2000 Storm Centers, Watou
Some parts of this world, Helsinki, div.plaatsen
2001 Biennale, Leuven, div.plaatsen
Wir sind die Ander(en), Herford (Duitsland)
2002 Attachment+, Brugge (Europese Culturele Hoofdstad)
Spring, Luik, Galerie Nadia Vilenne
Irish Festival, Aalst, div.plaatsen
2003 Prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst,
Brussel, Paleis voor Schone Kunsten

Orla Barry's werk is in de volle zin van het woord audio-visueel; het bestaat uit video’s, performances, geluid en foto’s. Ze toont zonder schroom hoezeer ze gehecht blijft aan haar land van herkomst; Ierland, de zee, het groen, de mensen, de taal. Ze heeft het land verlaten, maar geraakt er niet los van. Er zijn landschappen en figuren die voor altijd in haar hoofd gegrift zijn. Er zijn geluiden die ze met zich meedraagt, het geruis van de zee en vooral de stemmen en de woorden die haar dierbaar zijn. Woorden zijn in haar kunstenaarschap van cruciaal belang, als levensdraad, als bestendige, organische band met haar ‘roots’. Dat lijkt wat vreemd voor een audiovisueel kunstenaar. Maar woorden kunnen ook beelden zijn of zich met beelden verweven. Woorden kunnen worden uitgesproken als afzonderlijke geluiden of kunnen zodanig met elkaar worden verbonden dat er een mededeling of een tekst tot stand komt. Soms draait haar werk helemaal om tekst en is het (bewegend) beeld slechts een alibi om die tekst, neutraal of theatraal uit te spreken.
Elders, zoals in de video Foundlings, wordt de tekst naar de achtergrond geschoven, als voiceover, een stem die zachtjes meedeint met de beelden. De opnames voor deze video heeft ze gemaakt in de streek van Wexford, in het Zuid-Oosten van Ierland, waar ze opgegroeid is. Een audiovisueel gedicht, vol elementen uit haar eigen levensloop. Gezegd en getoond op het gestadige ritme van de golven die aanspoelen en stilvallen op de ruige atlantische kust. Het werkt hypnotiserend. Zeker als je naar de video kijkt en luistert met oorschelpen op je hoofd die je afzonderen van de rest van de wereld.
Dat het beeld en het woord volledig één kunnen worden en dat ze de toeschouwer in deze eenheid kunnen opnemen, blijkt uit Unsaid; een audiosculptuur waarvoor de Portugese kunstenaar het metalen omhulsel heeft gemaakt en Orla Barry het geluidsinterieur. Je wordt uitgenodigd er in plaats te nemen, er in te glijden, er deel van uit te maken en je te laten overspoelen door de fluwelen stem. Fluisteringen in een intieme ruimte (zoals in een biechstoel?). Waardoor je een onaards gevoel krijgt (passend bij een kerk?).

I close in, I breathe on your ear
put my mouth close to yours.
It is tempting, is it not?
Tempting to try to control this space.
To lift you from where you are,
to unearth you.
I am sitting close to you,
but you cannot touch me.
Ik omsluit je, adem in je oor,
leg mijn mond dicht bij de jouwe.
Het brengt je in de verleiding, nietwaar?
Om deze ruimte te beheersen.
Om op te stijgen van waar je bent,
om de aarde te verlaten.
Ik zit dicht bij je
en toch kan je me niet aanraken.


RUI CHAFES
° 1966, Lissabon (Portugal)

Recente solotentoonstellingen
2001 Kranker Engel, Gent, S.M.A.K.

Recente Groepstentoonstellingen
2001 Milano Europa 2000. Fine secolo. I semi del futuro,
Milaan, div.plaatsen
Sonsbeek 9, Arnhem (Nederland), div.plaatsen


Locatie
SINT-PIETER en SINT-PAULUSKERK



 
Foundlings
Video (2001)
in combinatie met de ‘audio-sculptuur’ Unsaid van Orla Barry en de Portugees RUI CHAFES (2001)

1 scherm, 1 video-projector, 1 DVD, 1 DVD-player, 4 audiospeakers, 1 versterker, 4 koptelefoons, 1 sculptuur met audio. Via Argos, Brussel en Galeria Graça Brandão, Porto (Portugal)