home
KUNSTENAARS
FIONA TAN - HANS OP DE BEECK - DE RIJKE / DE ROOIJ - WIM WAUMAN - FRANCISKA LAMBRECHTS / HONORE D'O ORLA BARRY RUI CHAFES - MESSIEURS DELMOTTE - SVEN AUGUSTIJNEN - ROB JOHANNESMA - ELS DIETVORST JEF GEYS  -  ELSKE NEUS
MESSIEURS DELMOTTE
° 1967
woont en werkt in Luik


Recente solotentoonstellingen
2000 Flying Chickens, Brussel, Argos
2002 Déjà Vu, World Tour, Toulouse, AlaPlage
(Forum de l'Image)

Recente groepstentoonstellingen
2001 Recent Video Made in Belgium, Philadelphia (VS),
Museum of Art
2002 Street Show, Contemporary Performance, Williamstown (VS), Williams College Museum of Art

Delmotte noemt zich Messieurs in het meervoud omdat hij telkens zichzelf in beeld brengt tijdens een of andere performance. Toch gaat het niet om zelfontboezemingen. Het zijn gespeelde pogingen om de realiteit en haar beperkingen te overstijgen, waardoor hij terechtkomt in een surrealisme met herkenbare Belgische trekjes, in de trant van Magritte en Broodthaers.
Hij kleedt zich en beweegt zich als een gekke dandy en neemt buitenissige, nonsensicale initiatieven. Soms zijn die grappig en ontwapenend, maar ze kunnen ook hard en shockerend overkomen. Vallen doet hij bijvoorbeeld vaak en op veel verschillende manieren. Uit een boom, van een bal, in een emmer water… Zijn acties zijn van die aard dat ze gedoemd zijn te mislukken. Al bedoelt hij het nog zo goed, toch loopt het faliekant fout. Het leven van de kunstenaar lijkt wel één grote sprong in het ijle.
Hij wordt er bijwijlen agressief van en koelt dan zijn artistieke woede op dieren of voorwerpen. Zo wil hij kippen perse doen vliegen, gaat hij een onschuldig rozenperk met de snoeischaar te lijf of probeert hij een verkeerslicht op groen te dwingen. Zijn verbeelding is grenzenloos in het bedenken van even banale als absurde omstandigheden. Entre réalité et fiction, l'une est peut-être dans l'autre, peut-être s'agit-il d'une seule et même chose qui éclate en une multitude de fragments dispersés jusqu'à disparaître, dat zijn woorden die hij een buurman in de mond legt.
Hij relativeert bijzonder grondig, bagatelliseert zowel het leven als de kunst en zeker het 'kunstmilieu'. Zijn video's zijn een middel om er zo ver mogelijk afstand van te nemen; het scheelt niet veel of ze gaan over niemand en niets.

Locatie
SINT-PIETER en SINT-PAULUSKERK
 
Sapin en Le Ballon
Video's uit 1999
Twee tv's, twee VHS-tapes, 2 VHS-players
Bruikleen van Cera Foundation, Leuven