home
LOCATIES

MINDERBROEDERSKERK - BEGIJNHOFKERK - SINT-KATELIJNEKERK - SINT-JANSKERK - SINT-PIETER en SINT-PAULUSKERK ONZE-LIEVE-VROUW VAN LELIENDAAL - SINT-ROMBOUTSKATHEDRAAL - DE GARAGE: CONTOUR +
MINDERBROEDERSKERK

Een sober gebouw in laat-gotische stijl, dat dateert van het begin van de zeventiende eeuw. Het maakte deel uit van een omvangrijk kloostercomplex dat onder meer nog een binnenhof, gastenverblijven en een infirmerie omvatte. In 1796 werd de orde door de Fransen verjaagd. Klooster en kerk werden omgevormd tot kazerne en hooimagazijn en geraakten steeds meer in verval. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden enkele panden gesloopt om plaats te maken voor het Cultuurcentrum, de academie voor beeldende kunsten en het conservatorium. Wat de kerk betreft werd in de jaren tachtig gered wat nog te redden viel. Het oorspronkelijke dakgebinte werd fraai hersteld. Maar het koorgedeelte en het kerkschip werden van elkaar gescheiden om de constructie stabiel te houden en om een verbinding te maken met de overige culturele ruimtes.


FIONA TAN, Saint Sebastian
Video-installatie (2001) : 2 projectors in 16:9 formaat, 2 DVD-players, 2 DVDís, 8 hi-fi audiospeakers, 2 versterkers, 1 tweezijdig scherm 4,50 x 2,53 m.

artistieke sponsor: Vidi-Square, Zandhoven