ELSKE NEUS
1971, in Utrecht (Nederland)

Dans
Video-installatie (2000)
6 LCD-schermpjes, 6 DVD-players, 6 DVD's, 1 synchronisatie-kastje,
sokkel met bovenlaag van zwarte rubber

Wacht
Video-installatie (2002)
1 projectiescherm (244 x 171 cm), 1 projector, 1 DVD-player,
1 DVD, 4 audiospeakers, 1 amplifierIn de video's en installaties van Elske Neus is altijd een of andere vorm van choreografie aanwezig. In het statische beeld spelen zich subtiele dansende bewegingen af. Ze creert kleine theatertjes waar de toeschouwer wordt vergast op verrassende en verfijnde mini-vertoningen.
Dans (2000) is een ensemble van zes LCD- schermpjes, in een halve cirkel geplaatst, op een podium bedekt met zwarte rubber. Een slak kruipt uit haar huisje en steekt voorzichtig haar voelsprieten omhoog. Meer slakken komen te voorschijn en maken vloeiende bewegingen. Ze lijken van het ene in het andere schermpje te schuiven. Het zijn zeer trage, maar ook zeer sierlijke ballerina's die elke geste zorgvuldig articuleren en er daardoor een langdurige spankracht aan geven. Hun lichamen glimmen. De luminositeit van de schermpjes is even fel als het licht van de schijnwerpers in de schouwburg.
In elk van haar werken pakt ze uit met een ongewone interpretatie van het begrip dans. Moeder schilt de appel (1998): in een stil beeld van een Vermeer-achtige, zijdelings belichte vrouw vult Elske Neus bewegende handen in. Handen die een banaal karweitje verrichten, maar door de herhaling en de precisie wordt het een fragment van een ballet. Drop-take-catch-middle drop (2001): daar zijn het dansende ogen en monden, een choreografie van grimassen die ze projecteert op onbeweeglijke hoofden.
Wacht (2002) is een rondedans. Van n enkele danseres. Maar het is niet de danseres zelf die in het rond draait, wel het (onzichtbare) rad waarop ze staat. Het rad voert haar mee als een willoos werktuig, het wentelt maar voort, gelijkmatig en onstuitbaar. De tijd tikt weg; fortuna doet haar werk, het lot van het individu voltrekt zich. Wat is een mensenleven in het licht van de eeuwigheid? Een keteltje water dat aan de kook wordt gebracht, zo vluchtig is het, zo futiel.
Lijkt een video van Elske Neus op het eerste zicht speels, bij nader toezien is er een doorleefde onderlaag.

Locatie
Garage (contour +)
Over Elske Neus

1971, in Utrecht (Nederland)

1991-1996 Akademie voor beeldende kunst, Enschede
1995 Lahti Institute of Fine Arts, Lahti, Finland
1997-1998 Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam

Enkele recente tentoonstellingen:

Solotentoonstellingen

2000 Londen, Mellow Birds
2001 Antwerpen, Stella Lohaus Gallery

Groepstentoonstellingen

1999 Trouble Spot. Painting, Antwerpen, MUHKA
2000 Pozie Zomer, Watou
2001 Sonsbeek 9 Locus/Focus, Arnhem
2002 Cavia disco, Den Haag, GeM, museum voor actuele kunst
2003 Aankopen, Arnhem, Museum voor Moderne Kunst